måndag 11 maj 2009

Fotografering på mitt sätt

I Fototrissen om fåglar fick jag mycket fina kommentarer och
Anonym Artlover sa...

Fina fåglar. Fina motiv på dem. Önskade att jag kunde ta sådana bilder. Du får komma med tips.

och då kom jag att tänka på ett inlägg i min blogg Mitt liv och mina funderingar
som jag skrev för drygt ett år sedan, om hur jag gör när jag tar mina bilder.
Alltså här kommer en Repris


Många smutsiga knän blir det, blöt framfront har det oxå blivit, som när jag tog bilden nedan.Jag har fått så mycket, mycket...., positivt beröm, för mina bilder, från er mina kära tittare och läsare, så jag blir rent av högfärdig, Tack så väldigt mycket .

Så nu tänker jag berätta, för er, hur jag gör mina bilder

Jag läste i en fototidning, att när man fotograferar så skall man gå nära objektet, men inte för nära, som på bilden nedan.Eller så kan objektet komma för nära, som synes på de två nästkommande bilderna.
Om jag vill fotografera några personer, så går jag så nära som möjligt, jag brukar fylla hela bilden med de personer, som jag vill, skall fastna på plåten, och inte ha en massa onödig bakgrundsinformation, det är ju personerna jag vill se, och inte så som jag visar på bilden nedan.

Ser du dom som står och kramas?


Ibland får man vara snabb, så inte objektet försvinner ut ur bild, jag fick med nästan hela helikopternJag har två kameror, en systemkamera, Nikon D50 med några olika objektiv, sen har jag en liten behändig digitalkamera, Sony Cyber-shot 3.2 mega pixels.

På nästa två bilder kan du se, hur det ser ut när jag fotar med den och vilket resultatet blev.

Oooooppsss, bilden blev visst lite sned, skönt att Photoshop finns, så att jag kan rätta upp bilden, kolla på nästa bild, så kan du se att jag har roterat den, men då måste jag oxå beskära den, och då blir bilden lite mindre.

Grattiskort gör jag oxå. När jag fotar så försöker jag att komponera bilden så att jag får plats med en grattishälsning i bilden, nedan kan du se hur detta kan yttra sej.


Jag är ingen expert på att fotografera, jag går helt på känsla, skruvar lite på objektivet, tills det ser bra ut, när jag tittar i kameraögat, ofta ställer jag helt enkelt in kameran på auto, detta gäller Nikon D50. På Sonyn kan jag inte påverka resultatet, på den kan jag bara använda de små knep som jag angivit ovan.

Det samma gäller när jag behandlar bilderna i Photoshop, känsla alltså. Dessutom är Photoshop på Spanska, så jag testar hej vilt, ofta blir resultatet bra, men ibland så är det endast papperskorgen som gäller, en fördel är ju, att jag kan ångra vad jag har gjort och börja om från början igen.

Ja så här går det till när jag är "in action"

Jag vill bara lägga till en grej, som visserligen inte gäller fotografering, men ändå. Till dej som vill ha lite kuriosaläsning, gå då in och läs i kommentarerna, och varför inte lämna en själv oxå?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anette sa...

Vilken lektion! Jo, nog blir man både smutsig och blöt emellanåt *ler*. Det gäller att komma ihåg när man har "finkläder" så man inte lägger sig ner vid "fel" tillfälle.
Jag börjar bli riktigt nöjd med min nya kamera. Idag har jag till och med lyckats på fina moln på bild. Makrobilderna blir också bra och den funktionen använder jag ju ofta! Ha det så gott! Kram Anette

Anette sa...

Hej igen! Jo, jag odlar i hinkarna hela säsongen. Allt i hinkar ska stå kvar i växthuset är det tänkt. Men visst skulle det funka ute, bara man gör lite dräneringshål. Nog skulle man slippa ogräs och säkert också sniglar! /Anette

Bobo sa...

Vilka fina bilder du har på fototrissen =)
Och vilken bra lektion du gett mig nu när jag läst dina tips om hur man ska göra för att lyckas med fotot.

Jag kommer att prova några av dem, har ju bara en digitalkamera.

Ha en fortsatt fin vecka/ Bobo

Artlover sa...

Hej och tack för att du länkade mig angående min fråga. Nog har jag fått utstå med skitiga knän i mitt fotograferande också:-). När jag plåtade vitsipporna i fototrissen gången före låg jag på mage för att få känsla av grodperspektiv.
Det är alltid bra att lära sig av andras erfarenheter och kunskaper.
Kram/Artlover

Kerstin sa...

Tack för att du berättar hur du gör. Vad gör man inte för fotandet? Man kravlar och ligger på mage och ser inte klok ut när man stiger upp men det får man stå ut med. Det blir ju resultat. :)