Så här i Semletider frossar jag gärna i mina hembakta semlor
Här nedan får du receptet
Recept för 15 semlor
50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1 l vetemjöl knappt
klicka på bilden så kan du se den i större format
Beredning bullar
1. Dela sönder jästen i bunken
2. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader
3. Häll lite av smör - mjölk blandningen på jästen och rör om
4. Häll på resten av smör - mjölk blandningen
5. Lägg i salt, socker, ägg och nästan allt mjölet
6. Arbeta degen, jag gör det för hand, i 8 min
7. Jäs degen i 30 minuter
8. Baka ut degen till 15 runda bullar
9. Låt dom jäsa i 30 min
10. Grädda bullarna 5 - 10 min i 225 grader
klicka på bilden så kan du se den i större format
När bullarna har kallnat
Skär jag av ett tunt brett lock och gröper ur innehållet, med en gaffel, så bara ett tunt skal återstår
klicka på bilden så kan du se den i större format
Blandar det smulade innanmätet med rikligt mald mandel, riven mandelmassa, en gnutta vaniljsocker, 1 droppe bittermandelolja och blandar ihop, så späder jag med vispgrädde tills det får en fin konsistens. Och fyller bullarna med denna goda massa.
Locken penslar jag med smält smör och doppar dom i strösocker, innan jag lägger dom på den vispade grädden på bullarna och vips så har du en supergod semla
klicka på bilden så kan du se den i större format
Varsågoda!
Se mer frosseri på Tema fredag
Läs även andra bloggares åsikter om semla, semelbak, recept, solvarm, Irene, Kårlin, Göteborg, fotoblogg, foto, bild
Här nedan får du receptet
Recept för 15 semlor
50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1 l vetemjöl knappt
klicka på bilden så kan du se den i större format
Beredning bullar
1. Dela sönder jästen i bunken
2. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader
3. Häll lite av smör - mjölk blandningen på jästen och rör om
4. Häll på resten av smör - mjölk blandningen
5. Lägg i salt, socker, ägg och nästan allt mjölet
6. Arbeta degen, jag gör det för hand, i 8 min
7. Jäs degen i 30 minuter
8. Baka ut degen till 15 runda bullar
9. Låt dom jäsa i 30 min
10. Grädda bullarna 5 - 10 min i 225 grader
klicka på bilden så kan du se den i större format
När bullarna har kallnat
Skär jag av ett tunt brett lock och gröper ur innehållet, med en gaffel, så bara ett tunt skal återstår
klicka på bilden så kan du se den i större format
Blandar det smulade innanmätet med rikligt mald mandel, riven mandelmassa, en gnutta vaniljsocker, 1 droppe bittermandelolja och blandar ihop, så späder jag med vispgrädde tills det får en fin konsistens. Och fyller bullarna med denna goda massa.
Locken penslar jag med smält smör och doppar dom i strösocker, innan jag lägger dom på den vispade grädden på bullarna och vips så har du en supergod semla
klicka på bilden så kan du se den i större format
Varsågoda!
Se mer frosseri på Tema fredag
Läs även andra bloggares åsikter om semla, semelbak, recept, solvarm, Irene, Kårlin, Göteborg, fotoblogg, foto, bild
13 kommentarer:
Trevligt med hembakta semlor. Semlor förknippar jag med frosseri. Så härligt mäktigt, men gott. En per år brukar räcka för mig. Ha en bra fredag.
Om jag kommer och hälsar på dig någon gång måste du bjuda på dina hembakta semlor:-) Mums!
Underbart gott med hembakade semlor.. men jag har inte själv bakat det ännu, men ska..
Kanonfint med receptet här och alla bilder så bra foton så:-) Ha de gott o trevlig fredag:-)
De ser delikata ut och vilken fin instruktion för hur de bakas. Jag åt årets första semla i går, en köpevariant som var helt OK, på min födelsedag.
Nänä, det där är inte frossa. Det är att NJUTA! Stor skillnad hihi....
Ska nog göra en semla eller två tror jag.
Kramen Synnöve.
Hejsan!
Du har slagit dig på storbak du oxå. Härligt att få frossa i semlor.
Ha en bra dag!
LottaM
Mmmmm! Jag har inte ätit någon semlan än i år. Får nog råda bot på det i helgen :) Kra på dig.
Jag är inte så förtjust i semlor, Det är för mycket deg i dom, men dina ser fantastiskt goda ut. Ska försöka kopiera receptet.Sen kanske jag också frossar i semlor:-)
Jaså du bjuder på semlor, så snällt! Tack tack jag tar gärna en hembakt semla! De ser verkligen goda ut!
Ha en trevlig helg!
Mmmmm, så gott.Man kan nästa känna doften när dom gräddas. :)
Tack för receptet.
De skulle jag också frossat i
Kram Ingrid
Dom såg supergoda ut! Måste erkänna att jag fuskar med köpebullar o färdig mandelmassa. Men jag blandar den med inkråmet ;-) o serverar helst med varm mjölk o en doft av kanel....
Ha´t himla gôrgôtt
Nina
Mycket godare med hembakta semlor!
När jag var liten, åt vi ofta det till kvällsmat med varm mjölk.
Skicka en kommentar